Tuesday, June 10, 2014

Tutorial:Letak Cbox Di Blog(2 in 1)


Assalamualaikum.Ya,hari ini (10/6/2014) Wani buat dua tutorial.Terlebih rajin kot sebab kurang sihat.Ok,malas mahu merepek.Tutorial ini direquest oleh dua orang junior blogger.Tak lama lagi jadi senior lah.Ok,ramai ahli blogger yang impikan Cbox di blog mereka.Tak tahu apa itu Cbox?Cbox ialah tempat chat untuk blog dan website.Biasanya Cbox letak di sidebar blog dan di hide.Oklah,kita belajar cara ambil kod Cbox dahulu.

Tutorial Ambil Kod Cbox.

1.Pergi ke laman web Cbox.Klik SINI ya.


2.Isi butiran Sign Up yang disediakan dan tekan Create my Cbox!

3.Selepas itu,log in.


4.Tekan 'Publish!' dan copy code Cbox yang disediakan di dalam kotak code.Kalau mahu cantikkan sikit Cbox,tekan 'Look & Feel'.


5.Sekarang,bolehlah letak Cbox yang sudah siap di blog korang. 


Tunggu!Jangan pergi lagi.Tak mahu baca tutorial letak cbox di blog ke?Kalau sudah tahu,bolehlah terus pergi ya.Byee.*sambil lambai tangan*


Tutorial Letak Cbox Di Blog.


Untuk Template Designer:


1.Dashboard--->Layout--->Add Widget--->HTML/JAVASCRIPT


2.Letak code di ruangan yang disediakan.


3.Tekan button apa yang perlu dan siap!


Selamat mencuba! ^^





6 Komen:

Intan Safiya Nor Azuairi said...

Thanks . dah jadi :). Macamana nak label entry ? contohnya awak tags entry ni tuto . how?

Noor Izwani Eliyana said...

Oh,ok.Nanti saya buat tutorial. ^^

Noor Mariah said...

Thanks, amat membantu. Dah jadi. Jemput tulis2 ye :)

siti zawiah said...

pandai Wani buat tutorial..

Nur Atikah Zuhairah said...

Cbox name tu nak tulis apa?

Deena Hassan said...

Wani, kenapa saya buat tidak jadi? Peliklah. Boleh awak jelaskan lebih terperinci?

 
© Copyright | All Right Reserved by Noor Izwani Eliyana.Template by Samiqa