Saturday, September 20, 2014

Tutorial : Buat Cursor Sendiri

Assalamualaikum and peace upon you. ^^


Google Image Source
Wani telah menerima request tutorial daripada Adik Aqilah.Dia bertanya :

"Macam mana nak buat cursor sendiri?"

Oh,mudah sahaja.Mari Wani ajar secara step by step. :)

Tutorial : Buat Cursor Sendiri.

1.Mula-mula,cari pointer/arrow kat Google dan save.

2.Lepas sudah,cari pula icon kiut-miut mengikut pilihan anda dan save.

3.Lepas sudah save,buka Photoscape.

4.Tekan 'Editor'. *rujuk gambar dibawah*


Click gambar untuk lebih jelas

5.Tekan 'Menu'. *rujuk gambar dibawah*

Click gambar untuk lebih jelas
6.Bila keluar Pop up box,tekan 'New Photo'. *rujuk gambar dibawah*

Click gambar untuk lebih jelas

7.Adjust Width dan Height mengikut kesesuaian.


Click gambar untuk lebih jelas
8.Klik Object dan klik icon pemandangan.Tekan Photo... lepas keluar Pop up box. *rujuk gambar dibawah*

Click gambar untuk lebih jelas
9.Pilih pointer yang anda save.

10.Letak pointer yang anda masukkan tadi di penjuru atas sebelah kiri. *rujuk gambar dibawah*

Click gambar untuk lebih jelas
11.Masukkan pula icon kiut-miut. *ikut step no.8 dan 9*

12.Letakkan icon yang baru anda masukkan di bawah pointer. *rujuk gambar dibawah*


13.Tekan 'Save' dan lepas keluar Pop up Box,tekan 'Save As'. *rujuk gambar diatas*

14.Upload cursor anda itu di imgur.com untuk dapatkan URL.

15.Sudah?Copy code ini dan paste di ruangan HTML/Javascript (add gadjet) :

<style type="text/css">
body{cursor: url("URL CURSOR ANDA"), auto;}
</style>


Warna biru : Ganti dengan URL cursor anda upload tadi. :)

16.Siap! ^^ 

Bagaimana?Mudah kan? ^^ 

Kalau ada sebarang pertanyaan boleh tanya di komen. :) Bye! ^^

Note : Cursor anda tidak transparent?Nantikan Tutorial Cara Buat Gambar Transparent! ^^


5 Komen:

Firzanah Azhar said...

oh serius baru tahu buat cursor Ni. Fir sebenarnya tak suka edit sangat. just utk blog sendiri ja ;)

siti zawiah said...

nice tutorial.. :)

Nur Alfirah Adilia said...

Terima Kasih kak

Yun Sing said...

Boleh buat ni :) Bookmark dulu nanti-nanti kalau ada masa terluang boleh cuba :) Thanks ^^

Rainbow Life said...

Wani,kalau tiada Photoscape macam mana pula?

Saya tak boleh download Photoscape di laptop ini[ayah saya punya]

 
© Copyright | All Right Reserved by Noor Izwani Eliyana.Template by Samiqa