Saturday, May 31, 2014

Tutorial : Buat Header Dengan Cara Mudah


Assalamualaikum semua.Sudah lama Wani tak buat tutorial.Jadi hari ini,Wani mahu buat tutorial yang amat mudah tapi ambil masa lah juga.Tutorial ini di request oleh Cik Noor Mariah.(tetiba panggil 'cik')Oklah,malas nak mengarut.Jom baca dan ikut step dibawah.

Tutorial:Buat Header Dengan Cara Mudah.



Klik gambar untuk tumbesaran
Picture(doodle yang dipilih) credit to:Fiz

1.Cari apa-apa gambar di mana-mana sumber internet dan save gambar.Cara save hanyalah dengan click button kanan mouse dan bila dah keluar sesuatu,click pula 'Save Image As...' atau Save Image'.



Klik gambar untuk lebih jelas
2.Buka aplikasi Pixlr Editor.Klik SINI ya.Selepas itu,click pula 'Open image from computer'.



Klik gambar untuk lebih jelas
3.Masukkan gambar yang di save sebentar tadi.(seperti no.1)



Klik gambar untuk lebih jelas
4.Adjust width dan height.Caranya,tekan 'Image' dan selepas itu tekan 'Image size' atau 'Canvas size'.Lepastu nanti ada keluar macam gambar di atas.Dan selepas itu,adjust sahajalah width dan height dengan meletakkan nombor mengikut kesesuaian atau citarasa sendiri.Hah,jangan lupa tekan 'ok' lepas dah.



Klik gambar untuk lebih jelas
5.Ok,sekarang perlu masukkan/letak text pula.Lepastu bolehlah pilih font dan warna text mengikut citarasa.Kalau mahu move kan text,halakan je mouse kat text dan lepastu move dan put kan text kat posisi header/gambar mengikut kesesuaian dan citarasa(macam biasa).


6.Warnakan luaran header jika mahu.Wani tahu caranya cuma malas nak letak gambar sebab terlalu penat.Kalau mahu header menjadi transparent/lutsinar(bagi header yang tidak transparent),boleh ke SINI(blog Nurhazimah Hanan).



7.Save header anda yang sudah siap.Caranya,klik 'File' dan lepastu klik 'Save'.



Mudah sahajakan?Semoga berjaya! ^_^


P/s:Cara letak header di blog rajin-rajinkanlah diri cari tutorialnya sendiri ya.Kalau sudah tahu,baguslah! :)


Ruangan Tambahan.




Kalau ada yang berminat mahu ambil simple header kat atas ni yang Wani jadikan contoh,ambillah.Baiklah,sampai di sini sahaja.Jumpa lagi akan datang! :)



13 Komen:

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Simple..but cute.

Jemput join..
http://drshikinzainal.blogspot.com/setulus-kasih-ibu-contest-by-dr-shikin.html

Noor Izwani Eliyana said...

Done join! :)

http://www.wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/05/setulus-kasih-ibu-contest-by-dr-shikin.html?m=1

Anonymous said...

Wah, siap mention nama saya ya! Haha. BTW, Thanks!!

_Mariah

ejulz said...

terbaek.. gud info..

anne said...

tq.. suka cara buat header yg ringkas macam ni. nanti nak try buat la.. =)

SAMIQA ♥ said...

comelnya dan mudah tuto ini senang nak faham... :)

siti zawiah said...

pandai buat header.. simple tapi cantik.. :)

Noor Izwani Eliyana said...

Thanks kak Za.Biasa-biasa aje. :)

Noor Izwani Eliyana said...

Trylah.Selamat mencuba. ^^

Noor Izwani Eliyana said...

Thanks,trylah. ^^

Noor Izwani Eliyana said...

Thanks kak. :)

Noor Izwani Eliyana said...

Memang kena mention biar orang lain tahu siapakah yang request tutorial.It's ok.

ayujaded linro said...

Salam :) oh baru jer tau ade program lain selain Photoshop :) :)

 
© Copyright | All Right Reserved by Noor Izwani Eliyana.Template by Samiqa