Click gambar untuk lebih jelas |
Bahan-bahan:
-500gram tepung gandum
-210ml air suam
-2 sudu marjerin
-1 sudu teh garam
-3 susu tepung
-3 sudu besar gula
-1 bungkus yis
-Sedikit air sejuk (guna apabila adunan belum lembut)
Cara Menyediakan.
1.Masukkan susu pekat dan gula dalam air suam dan kacau sebati baru masukkan yis.
2.Dalam mangkuk, masukkan tepung dan garam, buat lubang di tengahnya dan masukkan marjerin dan adun mesra semua bahan.
3.Tuang yis ke dalam adunan dan uli kesemuanya hingga menjadi doh.
4.Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air sejuk dan uli lagi.
5.Terap dengan acuan dengan menggunakan pengelek.
6.5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.
7.Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak untuk tenggelamkan donut.
8.Goreng donut. :)
Selamat mencuba! ^^
8.Goreng donut. :)
Selamat mencuba! ^^
1 Komen:
Blogwalking sini jumpa resepi, minum petang leh la Cikna try....^_^
Post a Comment